Kysymys elämästä ja kuolemsta (1946)
- Kirjoittanut ja ohjannut: Emeric Pressburger ja Michael Powell
- Alkuperäismaa: Englanti
- Värielokuvako: Puoliksi
Näyttelijät:
- David Niven (Peter Carter, lentäjä)
- Kim Hunter (June, radiooperaattori)
- Marius Goring (Kuolleiden konduktööri)
- Roger Livesey (Frank Reeves, lääkäri)
- Abraham Sofaer (Tuomari, ja ...?)
- Raymond Massey (Abraham Farlan, ja ...?)
Ajatuksia elokuvasta
Elokuva kertoo toisesta maailmansodasta. Englantilainen pilotti Peter Carter(David Niven) viestittää radion kautta ilmoittamaan pommikoneensa pahasta vahingoittumisesta. Yhdysvaltalainen radiooperaattori June (Kim Hunter) (hahmolla ei sukunimeä..) vastaa, ja puhuu Peter:ille viimeisiä sanoja, ennen koneen maahansyöksymistä. Radioviestien molemmin puolin, he toivovat toisillensa onnea tulevaisuuteen, ja rakkauden ajatukset antavat molemmille voimia. Kuitenkin, Peter hyppää koneesta ilman laskuvarjoa, puhuen kuolleelle kumppanilleen näkevänsä hänet kohta. June olettaa hänet kuolleeksi.
Varsinkin näin alussa, elokuvan värit olivat ihmeelliset. Olikohan Englannissa minkälaisia laitteita, kun värit näyttivät näin hyviltä. Ensimmäisiin kohtauksiin kuuluva pommittajakone näytti kuin 90-luvun elokuvasta (ensimmäinen kuva) värien luonnollisuuden takia. Johtui varmaan siitä, että koneisto on väritetty hyvin haaleilla, tyydyttymättömillä väreillä. Muut elokuvan väritetyt kohtaukset, varsinkin ne, missä on ihmisiä, ovat enemmänkin 40-70 -lukujen vastaavia värimaailmoja. Kuitenkin, mielestäni todella hienot värit 40-luvun elokuvaan.
Juonen jatkuessa, Peter ei kuole kuitenkaan. Kohtaus vaihtuu mustavalkoiseksi. Näemme Peter:in kuolleen lentäjäkumppanin (taisi toimia radistina), joka odottaa jotain. Paikka muistuttaa tarkoituksella taivasta; Liukuportaista ylös tulevat miehet, sodan univormuissaan, puhellen eri kieliä. He ovat selvästi kaikki uusia täällä. Työntekijät, tai enkelit, antavat heille siipensä.
Peter ei näytä saapuvan taivaaseen. Hän on selvinnyt hypystään, ja pian tajuaa olevansa maassa, ei taivaassa. Pian hän löytääkin naisen, johon rakastui radion välitteellä. He suutelevat, ja viettävät aikaa yhdessä. Kohta taivaan, hyvin ranskalainen, konduktööri (Marius Goring) lähetetään hakemaan eksynyt sielu. Konduktööri ilmestyy Peter:ille, pysäyttäen ajan. Hän kertoo tehneensä virheen, ja että Peter:in piti kuolla hänen muiden sotilaskumppaneidensa mukana. Peter:in mukaan se on heidän ongelmansa, ja ei aio kuolla nyt, kun on rakastunut uudelleen. Konduktööri menee takaisin puhumaan viranomaisilleen asiasta, ja Peter saa vielä toistaiseksi elää June:n kanssa maapallolla.
Peter:in kertoessa tästä June:lle, June hämmästyy. Konduktööri oli pysäyttänyt ajan, kun tämä keskustelu tapahtui; Peter:in olotilan muutos tapahtui yht'äkkiä. June ottaa yhteyttä lääkäriin nimeltä Frank Reeves (Roger Livesey), saadakseen selville, miksi Peter käyttäytyy näin. He saavat selville, että Peter näkee ja kuulee asioita, mitä he eivät. Peter kertoo taivaan aikomuksen hakea hänet, sillä hänen olisi pitänyt kuolla. Frank ja June tietävät, että niinsanotut hallusinaatiot ovat Peter:ille oikeita, ja he haluavat suojella häntä tulevilta kohtauksilta, milloin taivaan työntekijät tulisivat häntä hakemaan. Kolmikko pitää toisistaan selvästi. He pelaavat šakkia (tärkeä) ja ping-pongia.
Tästä tulee mieleen sodan selvät traumat; Traumasta selviytyneet saattavat kehittää itselleen syyllisyyden käsitteen, missä he eivät usko, että ovat selviytymisen arvoisia. Miksi Peter jäi henkiin hypystä, josta ihmiset eivät yleensä selviä? Miksi juuri hän? Taivaan konduktöörin ilmestymistä voidaan kokea analogiana Peter:in psyykkeelle tapahtuneista. Tätä tukee se, että kokemukset tapahtuvat vain silloin, kun Peter on nukkumassa.
Šakki on mielestäni kiintoisa aihe elokuvassa. Siinä on yksinkertaiset säännöt, josta muodostuu hyvin monimutkainen peli. Yhdistin šakin Peter:in psyykkeeseen, eli eri ajatukset ja syyt sille, miksi hän on elossa, ja miksi hän ansaitsee olla elossa. Samanlainen ns. peli tulee esille elokuvan loppuvaiheilla, kun Peter joutuu tuomioistuimeen, ja hänen eloonjäämistä puolustetaan.
Konduktööri kertoo Peter:ille, että hän joutuu tuomioistuimeen. Peter saa jäädä henkiin, jos todistaa rakastuneensa sen hetken jälkeen, kun hänen olisi pitänyt kuolla. Lakimieheksi hän saa valita kenet vaan, kunhan hän on kuollut ihminen. Vaihtoehtoja on monia. Istuessaan taivaan rappusilla (elokuvan jenkkiläinen nimi: Stairway to Heaven), voi nähdä patsaita historiallisista henkilöistä; Mohammed, Plato, Salomo. Peter haluaa jongun, joka ymmärtää nykyajan vaikeuksia, rakkautta, ja tärkeimpänä, hänen pitää olla Englantilainen. Samalla, Peter:lle pitää tehdä oikeassa elämässä leikkaus, että hän parantuisi sairaudestaan.
No, yllättävässä käännöksessä, Peter:in lääkäri kuolee moottoripyöräonnettomuudessa. Hän pääsee edustamaan Peter:iä oikeudessa. Totta puhuen, en tiedä miksi tämä tapahtui. Puhun vielä enemmän tota, etten muista, miksi Peter:in piti mennä leikkaukseen.
Oikeudenkäynnin aloittaa tuomari (Abraham Sofaer). Syyttäjä on jenkkiläinen Abraham Farlan (Raymond Massey), joka vihaa enlantilaisia. Hän oli ensimmäinen Yhdysvaltojen vapaussodassa joka kuoli, taistellessaan englantilaisia vastaan. Oikeudenkäynnistä taistellaan Peter:in oikeudesta jäädä henkiin. Tämä toteutetaan puhumalla Englannin rikoksista maailmaa vastaan; Valamiehistön kaikki edustajat ovat eri maista, joiden kanssa Englanti on sotinut. Heitä on Irlannista, Kiinasta, Intiasta, Ranskasta, Venäjältä... Asenne englantilaisia kohtaan on siis huono, ja Peter:in mahdollisuudet jäädä henkiin ovat pienet. Abraham ei usko, että Peter ja June voivat olla rakastuneita, koska nykyajan nuoriso (varsinkin englantilainen nuoriso) juoksee vain nopeiden välkähdyksien perässä. Ei ole mahdollista, että kaksikko olisi rakastunut vain yhdessä päivässä.
Hänen valittu lakimiehensä, lääkärinsä, Frank pyytää heidän vaihtavan valamiehistön jenkkiläisiin. Syyttäjä ja tuomari hyväksyvät sen, ja valamiehistö täyttyy monikulttuurisista Yhdysvaltain asukkaista, joiden perheet ovat siirtolaisia. Mielestäni tämä vaihdos oli tärkeä, sillä vaikka heillä olisi Englantia kohden ennakkoluuloja syntyperästään, tärkeä jenkkiläinen aate on ihmisten yhtenäiisyys, ei väliä mistä he ovat kotoisin, tai mitä uskontoa he harjoittavat. Tämä valamiehistö on siis avomielisempi rakkauteen englantilaisen ja yhdysvaltalaisen välillä, ja haluavat kokea heidän välisen rakkauden, saadakseen selville, onko se aitoa.
June lopuksi todistaa rakkautensa. Hän lupaa uhrata itsensä Peter:in vuoksi. Taivaan lait ovat vahvoja, ja rappuset vievät häntä pois, kunnes ne pysähtyvät. Frank selittää, että maan päällä, tärkein ja vahvin laki on rakkaus. Peter ja June saavat elää elämänsä loppuun asti yhdessä. Oikeudenkäynti on nyt päättynyt, ja tuomaristo palaa taivaaseen. Näemme lopuksi, oikeassa elämässä, Peter:in leikkauksen onnistuneen, ja näemme lekurin olleeen sama näyttelijä, kuin taivaan tuomarin. Eli, oliko tämä kaikki siis todellista vai ei? Ranskalainen konduktööri oli elokuvan aikana lainannut lääkäriltä šakkikirjan, ja palautti sen lopuksi maapallolle. Sen fyysinen pomppiminen aiheuttaa hämmennystä, ja sinänsä sanoisin, että saat itse päättää.
-Vasarapäähai, 21.02.2023